Indische gehaktballetjes
Lekker bijgerecht of bij de borrel. En als je over hebt is dit opgewarmd op een broodje de volgende dag ook lekker!
Voor ongeveer 4 personen
Dit heb je nodig:
Een pond half om half gehakt
4 sjalotten
2 uien
6 tenen knoflook
1 tl gemberpoeder
1 Ei
Paneermeel (ongeveer 4 el)
Ketjap
Sambal Oelek
Beetje nootmuskaat
1 Rode peper
1 el Pindakaas
1 el Petis Udang
300 ml gekookt water
Zo maak je het:
-Snipper 2 sjalotten en 4 tenen knoflook en fruit dit aan in een koekenpan. Laat even afkoelen en maak ondertussen het gehaktmengsel.
-In een grote kom; het gehakt, een eitje, paneermeel, 1 el ketjap, 1 tl sambal, halve tl nootmuskaat, 1 tl gemberpoeder en een fijn gesneden rood pepertje (ik snij het zonder de zaadjes), gooi de gefruite sjalotjes en knoflook erbij en kneed goed door.
-Draai er balletjes van en bak deze rondom bruin.
Het sausje:
-Bak 2 uien in halve ringen, 2 sjalotten in halve ringentjes en 2 teentjes knoflook gesnipperd tot de uien glazig zien.
-Zet de waterkoker aan.
-Voeg 1 el sambal toe en 1 el pindakaas, roer goed door.
-Draai het vuur ietsje zachter.
-Vul een maatbeker met 300 ml gekookt water en roer hier 1 el petis udang door.
-Gooi dit in de pan erbij en roer nogmaals goed door.
-Schenk er een klein beetje ketjap bij zodat de saus ietsje donkerder wordt.
-Nog ff roeren en een klein beetje inkoken.
-De ballen erbij gooien
En eet smakelijk!!
Ook lekker met rijst.