· 

Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

 

Lekker bijgerecht of bij de borrel. En als je over hebt is dit opgewarmd op een broodje de volgende dag ook lekker!

 

Voor ongeveer 4 personen

Dit heb je nodig:

Een pond half om half gehakt

4 sjalotten

2 uien

6 tenen knoflook

1 tl gemberpoeder

1 Ei

Paneermeel (ongeveer 4 el)

Ketjap

Sambal Oelek 

Beetje nootmuskaat

1 Rode peper

1 el Pindakaas

1 el Petis Udang

300 ml gekookt water

 

Zo maak je het:

-Snipper 2 sjalotten en 4 tenen knoflook en fruit dit aan in een koekenpan. Laat even afkoelen en maak ondertussen het gehaktmengsel.

-In een grote kom; het gehakt, een eitje, paneermeel, 1 el ketjap, 1 tl sambal, halve tl nootmuskaat, 1 tl gemberpoeder en een fijn gesneden rood pepertje (ik snij het zonder de zaadjes), gooi de gefruite sjalotjes en knoflook erbij en kneed goed door. 

-Draai er balletjes van en bak deze rondom bruin.

 

Het sausje:

-Bak 2 uien in halve ringen, 2 sjalotten in halve ringentjes en 2 teentjes knoflook gesnipperd tot de uien glazig zien.

-Zet de waterkoker aan.

-Voeg 1 el sambal toe en 1 el pindakaas, roer goed door.

-Draai het vuur ietsje zachter.

-Vul een maatbeker met 300 ml gekookt water en roer hier 1 el petis udang door.

-Gooi dit in de pan erbij en roer nogmaals goed door.

-Schenk er een klein beetje ketjap bij zodat de saus ietsje donkerder wordt.

-Nog ff roeren en een klein beetje inkoken.

-De ballen erbij gooien

En eet smakelijk!! 

 

Ook lekker met rijst.